Svanesang

Per Fugelli

  1. juledag 2015

Jeg sitter på mitt beste skrivested i hytta på Orre med utsikt til havet. På skrivebordet ligger Adolf Hitlers Min kamp og Hege Storhaugs Islam, den 11. landeplage ved siden av hverandre. Jeg skal lese dem parallelt, for å lete desperat etter avvik – med et åpent sinn. Begge var utsolgt fra bokhandelen i Oslo, har jeg kanskje nevnt? Deichmanns bibliotek har syv eksemplarer av den norske utgaven. Jeg fikk en på dansk. Det blir litt feil for dansk snerrer ikke. Bibliotekaren, en ung mann med gener fra Irak, fortalte at i den siste Min Kamp på norsk han lånte ut, sto det en hilsen:

Julen 1942

Til tante Ragnhild,

Her gir jeg deg det beste jeg vet!

Kjærlig hilsen

Aud

I går lå kanskje 17 000 Islam, den 11. landeplage under juletrær her i landet. Hege Storhaugs juletelegram til det norske folk står i Stavanger Aftenblad 23. desember: VÅR TID…

Vis opprinnelig innlegg 143 ord igjen