Aspergerbarna – ikke så rart at vi ble voksne før diagnose

Det finnes barn med Asperger på nesten hver skole i dag, men det tok tid før diagnosen etablerte seg. Den første beskrivelsen av barn som ikke passet helt inn i normen «nevrotypisk» ble publisert for over 50 år siden av Hans Asperger. Hans Asperger var en barnelege i Wien og identifiserte et konsekvent adferdsmønster som hovedsakelig fantes hos gutter (Tony Attwood Asperger Syndrom, en håndbok for foreldre og fagfolk).

Mønsteret inkluderte manglende empati, liten evne til å etablere vennskap, enveismonologer, uvanlige og/eller intense interesser og klossete bevegelser. Hans Aspergers banebrytende arbeid fikk ikke internasjonal anerkjennelse før i 1990-årene. Jeg begynte i første klasse i 1991. Ingen visste noe om meg eller om den typen problemer jeg holdt inni meg. Og leser du videre, forstår du hvorfor.

Manglende empati har senere blitt forstått som annerledes empati, ikke mangel på den. Jeg brydde meg svært mye om mine nærmeste og hunden min. Jeg smilte, jeg…

Vis opprinnelig innlegg 377 ord igjen