Om sykeliggjøring

Det må nok stå i en eller annen helselærebok, det, om at man ikke skal sykeliggjøre noen med diagnoser. Hvilkensomhelst diagnoser. Der er det nok noen som har fått for seg det at folk ikke skal BLI sin egen diagnose, også. Men ikke alle diagnoser omhandler sykdommer, og medfødt autisme er ingen sykdom.

Og når jeg nå har irritert meg nok over dette fenomenet både blant helsearbeidere og andre, så kommer altså dette innlegget her…!… :

RULL INN hva konformitetstanken angår, vi vil aldri kunne bli som nevrotypikere.

Jeg kan bare si som så; GLEM den læresetningen når det gjelder asperger syndrom og andre former for autisme, der kan det så absolutt være viktigst å kunne akseptere seg selv som det mennesket man er født som, med ASD og det hele. Både for barn og voksne med ASD.

For man kan ikke operere vekk eller på annen måte fjerne den delen av hjernen som er organisert og strukturert på den måten, like lite som man kan forme et såkalt normalt menneske til å bli autistisk, uten at det går ut over noe.

Da vil det gå ut over sånne ting som selvbilde, tillit til andre, selvaksept og også forvanskeliggjøre det å kunne lære seg å fungere, eventuelt, bedre sosialt. Det å fungere bedre sosialt kan handle om å tilegne seg sosiale historier, som danner egne bokser i hjernen, som man så kan ta frem for å fungere bedre sosialt og menneskelig.

Det finnes ingen vitenskapelig godkjent behandling for medfødt autisme, da er det tilrettelegging som gjelder. Selv med tilrettelegging går ikke vanskene vekk, for det går ikke an å lære seg alle eventualiteter hva sosiale ting angår. Og man slipper heller ikke unna sensoriske vansker og alle de andre tingene som hører ASD til. Hvorav noen vansker faktisk kan være litt praktiske. Det er i grunnen kjekt å kunne lukte hva det er i kjøleskapet som er på vei ut av det helt på egenhånd, lenge før den vandringen begynner. ❤

Og så anser jeg det som svært viktig, også, at man verdsetter den indre verdenen som oss med ASD har, og altså slutter å tukle med den, for DET er det som skaper virkelige vansker for oss. Det at den indre verdenen kan bli skakkjørt av det at man ikke skal få lov til å akseptere seg selv.

Sånn sett er jeg veldig enig i teksten til Eminem her: Ikke la folk fortelle deg at du ikke er vakker! Og vær ærlig og sann akkurat sånn som du er!

Beautiful – Eminem

Enten man nå er født som nevrotypiker, eller man er født med ASD.