Poteten og friheten

Tanker på en søndag sittende fanget av angst i egen leilighet, en leilighet jeg bare med veldig mye slit forlater, på grunn av en redsel jeg selv ikke helt skjønner, og som jeg ikke får behandlet, sannsynligvis fordi den delen av hjernen min beveger seg fremover saktere enn den berømmelige lusa på tjærekosten.

Jeg vet jeg lever et relativt innskrenket liv, her jeg sitter i min egen leilighet, gjør mine egne ting, leser og ser på de tingene jeg selv er opptatt av, og i det hele tatt kanskje kunne bli oppfattet som meg selv nok. Men det er jeg ikke allikevel, fordi at på grunn av teknologisk fremskritt kan jeg motta inntrykk fra andre, både via tv’en i stua, facebook, google og nyheter som kommer til meg her jeg sitter, som minner meg om at om jeg selv føler meg aller så mye utenfor, så er jeg ikke det allikevel, jeg er, som alle andre, temmelig avhengig av andre mennesker. Tenker på det med kultur og egoisme.

Toppen av egoisme ville det vært om jeg helt lot være å delta, noe jeg KUNNE valgt, men da ville det blitt enda mer kjedelig enn noen gang, for alle trenger vel litt drama i livet. Alle trenger å være en del av en flokk. 🙂 Litt kulturutveksling, om du vil. Alle trenger å ikke være seg selv nok.

Hvis man ønsker å være menneskefiendtlig, angriper man kulturen, eller later som om man omfavner den, mens man i virkeligheten ønsker den til livs. I nazi-Tyskland brente man bøkene, ideen til det kom fra studenter, for å nettopp innskrenke kulturlivet, fordi det ble viktig å gjøre det, skulle man så helhetlig som mulig kunne omfavne ideen om å skape en arisk rase, for å kunne omfavne selve egoismen, rett og slett. For å innskrenke selve tankefriheten, som nettopp kommer av utveksling av ideer. Ingen lever i et vakuum. En innskrenkning som ikke egentlig er mulig, for selve tanken ER alltid fri. Liker derfor denne sangen, som er en tysk folketone.

Skulle nesten tro at Ibsen var forutseende og så for seg internett-troll…?…. 😛

Fra Peer Gynt om egoisme, og kultur (fra Dovregubben):

Hva er forskellen mellem trold og mand?

PEER GYNT
Der er ingen forskel, så vidt jeg ser.
Stortrold vil stege og småtrold vil klore;-
ligeså hos os, hvis bare de turde.

DOVREGUBBEN
Sandt nok; vi er ens i det og mer.
Men morgen er morgen og kveld er kveld,
så forskel blir der nu lige vel.-
Nu skal du høre hvad det er for noget:
Derude, under det skinnende hvælv,
mellem mænd det heder: «Mand, vær dig selv!»
Herinde hos os mellem troldenes flok
det heder: «Trold, vær dig selv-nok!»

HOFTROLDET

(til Peer Gynt)
. Øjner du dybden?

PEER GYNT
Det tykkes mig tåget.

DOVREGUBBEN
«Nok», min søn, det kløvende, stærke
ord må stå i dit våbenmerke.

PEER GYNT
(river sig bag øret).

Nej, men-

DOVREGUBBEN
Det må, skal du her vorde herre!

PEER GYNT
Ja, skidt; lad gå; det er jo ikke værre-

DOVREGUBBEN
Dernest må du lære at sætte pris
på vor jævne hjemlige levevis.

(han vinker: to trolde med svinehoveder, hvide nathuer, o.s.v. bringer mad og drikke)

Koen giver kager og studen mjød;
spørg ej om den smager sur eller sød;
hovedsagen er, det får du ei glemme,
den er brygget herhjemme.

Men hvor lenge har poteten vært norsk, den har egentlig ikke vært her så lenge.

Kultur er jo så mangt, det, men i videste forstand så er det vel alt det som foregår mellom folk, det mellommenneskelige rom, om man vil? At kulturutveksling kan være viktig, viser for eksempel potetens historie. For den er ikke spesielt lang, den, men veldig viktig for oss her i det kalde nord.

Og med det samme kom jo da assosiasjoner til en annen del av kulturen…. ta en potet

Her om potetens historie i Norge:

https://potetlandet.wordpress.com/2011/10/23/poteten-i-norge-%E2%80%93-fra-livberger-til-utskudd/

Så ta en potet. 🙂 :

 Blogglistenhits